Videoannonsering på LinkedIn är en guide i 7 steg som beskriver
fördelarna med användning av videoannonser på LinkedIn. Den
 har skapats 
som en del av Medieinstitutets SEO/SEM-utbildning under
15 veckor från dec. 2021 till mars 2022.

Videoannonsering på LinkedIn

– 7 steg till ökad försäljning via LinkedIn

DETTA ÄR LINKEDIN

Linkedin är en social nätverksplats med fokus på arbetslivet och nätverkande mellan dels anställda på olika företag och branscher och dels studenter, arbetssökande och företag som funnits sedan 2003. Vissa har något förenklat beskrivit det som ett ”Facebook fast på jobbet” med totalt 810 miljoner användare världen över (januari 2022) .
2016 köptes LinkedIn av Microsoft för hisnande 26,2 miljarder dollar vilket då motsvarade 238 miljarder svenska kronor.

Användningen av LinkedIn i Sverige

I senaste undersökningen ”Svenskarna och internet 2021” konstateras att 3 av 10 av alla internetanvändare 18 år eller äldre i Sverige uppgav att de hade använt Linkedin någon gång de senaste 12 månaderna. I gruppen yrkesverksamma över 18 år ökade siffran till 4 av 10.
De grupper som använde Linkedin mest under 2021 enligt studien ovan var de som har arbetade hemifrån, tjänstemän, högskoleutbildade, personer i höginkomsthushåll och boende i storstäder. Grupper som till stor del överlappar varandra. I gruppen tjänstemän uppgav mer än hälften (54%) att de använt LinkedIn det senaste året och av dessa var nästan var tredje (27%) aktiv på Linkedin minst varje vecka (se tabellen nedan)

Stapeldiagram över användningen av LinkedIn i Sverige 2021
Tabellen visar användningen av LinkedIn i olika grupper under 2021 enligt undersökningen Svenskarna och Internet.

7 saker du kanske inte visste om LinkedIn

målgrupper DU når på LinkedIn

När man pratar om målgrupper både inom marknadsföring generellt och på LinkedIn skiljer man på Business-to-Business och Business-to-Consumer. Och oavsett vem du riktar dig till så når du dem genom att annonsera på LinkedIn.

B2B – Business-to-Business

LinkedIn är en av de viktigaste kanalerna för spridning och byggande av varumärken. Företag använder LinkedIn för ”social selling”, för att bygga sin expertroll och så förstås för att rekrytera. Enligt Social Pilot är LinkedIn den 2:a mest populära plattformen för marknadsförare inom B2B. Hela 45% har fått kunder via LinkedIn och 89% av marknadsförare litar på LinkedIn för att generera leads.

I en annan undersökning av Hubspot (figuren nedan) konstateras att LinkedIn är hela 277% mer effektivt för att generera leads än till exempel Facebook och Twitter.
Om du vill fördjupa dig ännu mer om videoannonsering på LinkedIn mot just B2B så finns här en utmärkt guide; Videoannonser på LinkedIn för B2B.

Stapeldiagram som visar generering av leads via LinkedIn vs. Fa

B2C – Business-to-Consumer

Även om man ofta beskriver LinkedIn som ett nätverk för personer kopplat till deras yrkesroll (läs B2B) så stämmer inte detta helt och hållet. För även om ett medlemskap på LinkedIn är starkt kopplat till ditt yrke och din roll i arbetslivet, så är ju varje medlem även en konsument som köper och konsumerar varor och tjänster som vem som helst.

Förutom ovan har LinkedIn även en betydande andel studenter och privatpersoner som använder LinkedIn för att söka jobb samt marknadsföra sig gentemot potentiella arbetsgivare.
Om du vill fördjupa dig ännu mer om videoannonsering på LinkedIn mot just B2C finns här en bra guide om Videoannonsering på Linkedin för B2C.

Olika typer av annonsformat på LinkedIn

Oavsett vilket mål du har – generera leads, skapa kännedom om nya produkter eller bygga ditt varumärke – så är annonsering via LinkedIn, världens ledande yrkesnätverk, ett sätt att nå framgång. Genom att använda LinkedIn lyfter du fram din verksamhet för viktiga målgrupper som företagsledare och beslutsfattare och du kan ta dessa vidare till din webbplats och/eller dina kampanjsidor.

En bild som visar olika annonsformat på LinkedIn

För att du ska lyckas med detta erbjuder LinkedIn så kallat sponsrat innehåll med flera olika typer av annonsformat som exempelvis: Enskilda bildannonser, Galleriannonser, Filmannonser, Textannonser med flera.

I denna guide Videoannonsering på LinkedIn har vi dock valt att fokusera på just film-/videoannonsering. Så varför ska du då välja just videoannonser av alla de alternativ som finns på LinkedIn?  Nedan följer en översikt där jag kommer att gå igenom och besvara frågorna VARFÖR? VAD? och HUR?

DÄRFÖR SKA DU VIDEOANNONSERA PÅ LINKEDIN

Ett inledande svar är att du med video kan använda även synintryck, ljud och känslor för att få dina annonser och budskap att stå ut mer. Människors hjärnor har också lättare att ta till sig bilder än text, och vi minns faktiskt hela 95% av ett budskap vi fått via video, till skillnad från endast 10% när vi fått det i textform. 

En annan anledning är att hemsidor med video och annat rörligt material får besökarna att stanna kvar längre på sidan. Dessutom rankas sidor med rörligt content högre av Googles algoritmer vilket gör att din videoannons kommer att synas högre i SERP:n. Annonser och kampanjer med rörlig bild och video och har också generellt en bättre konverteringsgrad jämfört med produkter som presenteras med enbart i bild och text.

Vidare har en undersökning från ansedda Forbes visat: 

  • Att 75% av USA:s ledande företagsledare tittar på videoinnehåll varje vecka.
  • 59% föredrog dessutom video före att att ta del av samma information via text.

Videoannonser får också 30% mer kommentarer per visning än annonser i nyhetsflödet utan video. Med andra ord finns det mängder med argument varför just videoannonsering på LinkedIn är rätt va

3 OLIKA TYPER AV VIDEO PÅ LINKEDIN

Även om denna guide fokuserar på sponsrad Videoannonsering på LInkedIn vill jag kort nämna två andra videoformat som finns tillgängliga via LinkedIn.

Native videor
Efter att man i många år var tvungen använda ex. Youtube för att sända rörlig bild i sitt flöde så lanserade LinkedIn 2017 så kallade native videor. Det är videos som ladas upp direkt i LinkedIn-profil eller företagssida. Anledningen är såklart att LinkedIn vill att användarna ska stanna så länge som möjligt.

LinkedIn Live
Nästa variant är något som är ganska nytt på LinkedIn, nämligen möjligheten till livesändningar via det så kallade  LinkedIn Live. Live-video på LinkedIn gör det möjligt för godkända medlemmar och sidor att sända livevideoinnehåll till en profil på LinkedIn, en LinkedIn-sida eller ett evenemang. Men till skillnad från Facebook och Instagram behöver du först ansöka för att börja sända live på LinkedIn. 

Videoannonsering på LinkedIn
Därmed har vi kommit fram videoannonserna som är fokus i denna guiden. När man i dagligt tal pratar om ”annonser” på LinkedIn handlar det om så kallat sponsrat innehåll.
Vilket betyder att när du publicerat innehåll på din LinkedIn-sida – vare sig det är text, bild eller video – så kan du välja att sponsra det för att nå ut till en skräddarsydd målgrupp.

VIDEOANNONSERING PÅ LINKEDIN – SÅ GÖR DU

Det första du måste göra, om ni inte redan finns på LinkedIn, är att skapa er egen företagssida på LinkedIn. Om inte så är fallet bör du först skapa en sådan innan du kan gå vidare och skapa olika typer av annonser. LinkedIn har en bra guide som visar dig alla steg.

Nästa steg efter du är nöjd med din företagssida är att aktivera LinkedIns annnonseringsverktyg Campaign Manager. Därifrån sätter du upp ditt annonskonto, skapar kampanjer och kontrollerar din budget. 

Få stenkoll på "fikonspråket"

Som alltid när det gäller innehåll på internet och i sociala medier finns det en hel inställningar, olika typer av filformat som du måste känna till för att kunna skapa din kampanj. Därför har jag listat de viktigaste nedan. 

ÖVERSIKT SPECIFIKATIONER
för filmannons/video på LinkedIn (läs: sponsrat innehåll)
– Minimumlängd på video: 3 sekunder
– Max längd på video: 30 minuter
– Minsta filstorlek: 75KB
– Max filstorlek: 200MB
– Bildförhållande: Enbart liggande – som det är just nu stöds inte stående videor
– Pixel och bildförhållande:
  360p – (480 x 360; wide 640 x 360)
  480p – (640 x 480)
  720p – (960 x 720; wide 1280 x 720)
  1080p – (1440 x 1080; wide 1920 x 1080)
– Filformat: MP4
– Bildfrekvens: Max 30 bilder per sekund.
– Ljudformat: AAC eller MPEG4
– Ljudstorlek: Mindre än 64KHz

För samtliga annonsspecifikationer för videoannonser 
har LinkedIn skapat en komplett översikt 
(senast uppdaterad februari 2022)

Översikt med filtyper Videoannonser Linkedin

NÅGRA PRAKTISKA RÅD OCH TIPS

  • Hitta rätt ”historia” att berätta. Tips på populära innehållskategorier för video på LinkedIn är exempelvis branschinsikter, varumärkesresor, evenemang/mässor, Dagens tips. 
  • Lägg till textning (79% av medlemmarna på Linkedin scrollar igenom utan ljud)
  • Tänk på att det måste hända något snabbt. Youtube m.fl. andra plattformar har lärt oss gärna inom mindre än 5 sekunder.
  • Optimera videons längd: Rör det sig om en produktvideo bör den vara max 30 sek. Medan om det handlar om en film för att generera leads så kan din film vara längre än 30 sek (när det sedan gäller LinkedIn Live kan du dock sända 15-60 min)

Lycka till med din videoannonsering på LinkedIn!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.