Med videoannonsering når du fram med ditt budskap betydligt snabbare än med text. Tänk dig att du slöglor på Instagram och möts av tunga textannonser istället för korta videoannonser som förmedlar samma budskap. Om du använder en videoannons har du betydligt större chans att din målgrupp stannar upp med fingret, kollar av annonsen och i allra bästa fall går vidare och köper din produkt. Ja, du hör. Chansen att sälja är avsevärt mycket större med hjälp av en videoannons.
Videoannonsering är i princip samma sak som en reklamfilm som kort sagt marknadsför en produkt eller tjänst via en film. Videoannonsering kan du mötas av när du till exempel tittar på Youtube. Den kan dyka upp innan Youtube-klippet startar igång men den kan också dyka upp mitt i Youtube-klippet.
Här har jag gjort en sökning på “hur filmar du bäst med Canon R6” på Youtube. Jag har fått träff på en Youtube-video. Innan den drar igång så startar en videoannons igång istället. Ibland kan du hoppa över annonsen efter några sekunder. Videoannonseringen, i det här fallet discovery+, har ibland ingenting med den Youtube-video du sökt fram att göra.
Vilka olika typer av videoannonser finns?
Det finns flera olika typer av videoannonser och de vanligaste är:
1. Instruerande videor
Instruerande videor är ett slags ”lärande marknadsföring”, det vill säga du lär ut om något som handlar om eller angränsar starkt till din produkt/tjänst. I och med att du lär ut om något påvisar du din kompetens och blir därmed trovärdig. Du marknadsför dig och dina produkter/tjänster indirekt.
2. Referensvideor
Referensvideor kan vara när du intervjuar en kund som berättar om dina produkter/tjänster på ett sakligt men fördelaktigt sätt. Det ska såklart skapa en trovärdighet när någon annan, helst en känd person inom din genre, berättar om din fantastiska produkt eller tjänst.
3. Varumärkesspridning
Egentligen handlar alla dina videor om att sprida ditt varumärke. Men om du fokuserar på betydelsen av ditt varumärke så handlar det om att sprida ditt företags image. Vad vill du representera? Vilka känslor vill du sprida och bli förknippad med? Det handlar också om att sprida din logotyp och färgtema för att skapa en igenkänningsfaktor. Ett klassiskt exempel är Volvo. Vad är det första du tänker på när du hör Volvo?
I de allra flesta fall tänker vi på trygghet och säkerhet.
Hur länge har videoannonsering funnits?
Vi börjar med att förklara ordet video. Begreppet video dök upp någon gång på 70-talet och står egentligen för flera saker, bland annat “videobandspelare”. Med hjälp av en videobandspelare kan du spela in rörliga bilder och ljud som tillsammans skapar en film. Kanske borde det egentligen heta “filmannons” eftersom det är det en videoannons handlar om. Och när vi dessutom pratar om annons, som i detta fall har till syfte att göra reklam för något, så blir det i slutändan en reklamfilm vi pratar om.
Den första videoannonseringen, det vill säga världens första reklamfilm för TV finns i klippet nedan. Den handlar om reklam för Bulovaklockan och året var 1941.
Så kan videoannonseringen se ut idag
En motsvarande videoannonsering idag för Bulovaklockan präglas mycket av storytelling. Klockan försätts i ett visst sammanhang, man berättar en story och klockan blir en självklar ingrediens i såväl vardagslivet som till fest.
Skillnaden mellan videoannons och bildannons
Skillnaden mellan videoannons och bildannons är att förstnämnda består av rörliga material, det vill säga en film, och den sistnämnde av en bild.
Rörligt format kontra stillbild
Rörligt format ger dig större möjligheter att berätta och förmedla en historia. En historia som berör och väcker känslor. Det viktigaste av allt när det kommer till att sälja. En stillbild kan också beröra, väcka känslor och berätta en historia, men den ger större utrymme för olika tolkningar.
Vilket format når ut med budskapet snabbast?
Videoannonseringar ger dig blixtsnabbt ett budskap, ca 80 000 gånger snabbare än motsvarande budskap i en text. Men en bild kan faktiskt konkurrera med en videoannons när det kommer till att förmedla ett budskap snabbt. Dock ställer det väldigt höga krav. Bilden måste vara helt klockren i sitt budskap och en eventuell titel eller ord i bilden måste matcha till 100 procent med bildens budskap. Detta gör det svårare med bild.
Med videoannonseringar kan du trycka ut ditt budskap gång på gång i samma videoklipp med olika knep. Du kan till exempel ha olika texter som kommer in i videon eller personer som säger bra saker och dessutom en passande musik i bakgrunden som stärker budskapet ytterligare.
Exempel på videoannonseringar
Här får du ta del av några lyckade och mindre lyckade exempel på videoannonser. Vissa av dem har du säkert redan sett och vissa har till och med lyckats med att förmedla ett uttryck som alla vet var det kommer ifrån …
Lyckade videoannonseringar
Den här annonsen anses av de flesta vara en lyckad videoannons, det vill säga reklamfilm. Den berättar en story med hjälp av metaforer som matchar sången perfekt. Den skapar dessutom lite spänning eftersom du inte riktigt vet vad det handlar om från början.
Allt detta förmedlas på endast 40 sekunder:
Det här är ett exempel på en till synes skrämmande inledning men som slutar med något som ska rädda världen …
Här är ett exempel på en videoannons som gjorde dundersuccé när den kom. Den är rolig och den har bidragit till ett visst uttryck …
Mindre lyckade videoannonseringar
Det finns såklart mindre lyckade videoannonser. Minns du den med Niklas Wahlgren som gjorde reklam för kosttillskottet VitaePro? En otroligt aggressiv reklamkampanj för ett preparat som lovade ett piggare liv på många sätt, men hade inga vetenskapliga studier som grund. Reklamfilmen stängdes snabbt ner från TV-reklamen.
Minns du reklamfilmer med extremt dåliga dubbningar? Lyckligtvis ser vi dem inte så ofta längre, men här kommer en:
Detta exempel på en reklamfilm av produkten Dove orsakade en storm av protester i media. Stormen handlade om rasism då en mörkhyad kvinna blev ljus i hyn efter att hon använt Dove-produkten. (det verkar omöjligt att hitta filmen, men här är en talande bild).
När ska du använda videoannons?
Videoannonseringar passar bra i de allra flesta sammanhang där du vill fånga din målgrupps uppmärksamhet. Ögat är sedan urminnes tider gjort för att spana, hålla koll och vara uppmärksam. Det är också därför som film är ett sådant lämpligt verktyg för att just fånga uppmärksamheten. Ögat följer automatiskt en rörelse och är det dessutom en bra story följer ögat och intrycken och känslorna med hela vägen till en konvertering.
Vilket budskap vill du förmedla?
Börja alltid med att fundera över vilket budskap du vill förmedla? Vill du till exempel förmedla trygghet som i mitt exempel med Volvo så behöver du ta med innehåll som knyter an till det. Du behöver också ställa dig frågan vem som är din målgrupp, vilken tonalitet i språket och och vilken stämning som är bäst lämplig.
Hur vill du förmedla budskapet?
Hur du vill förmedla ditt budskap är inte helt enkelt. Först och främst måste du ha klart för dig vilket budskap du vill förmedla. Därefter behöver du bland annat fundera över miljön i filmen, ska du ha skådespelare med, behöver du vissa attiraljer som framhäver budskapet?
Det är alltid väldigt lärorikt att titta på andra reklamfilmer. Titta på de du gillar som motsvarar det budskap du vill förmedla och tänk extra mycket på hur de har gjort. Sno idéer, det gör alla!
Vilka känslor vill du väcka?
De känslor du vill väcka hänger såklart ihop med budskapet du vill förmedla. Att väcka känslor är bland det viktigaste som finns när det kommer till att nå ända in i mottagarens själ.
Exempel på känslor att väcka:
rädsla (måste ha för att minska oron)
måste ha (vill vara en i gänget)
kärlek
lycka
feel good
ilska
Om du till exempel vill marknadsföra ett nytt fenomenalt larm för hus via videoannons kanske du ska trycka på rädslan att bli av med sina tillhörigheter. Med larmet försvinner dock oron och du kan sova gott om nätterna.
Om du ska börja videoannonsera en ny fantastisk digital manick som alla har, kanske du ska trycka på just det: måste ha.
Återigen är tipset att titta på andra videoannonser och känna efter vilken känsla de väcker.
Vem är din målgrupp?
Det går absolut inte att nonchalera frågan vem din målgrupp är. Och du får absolut inte svara “alla”.
Varför då?
Jo, tänk dig att du står framför en samling människor och ska prata om en tjänst. I samlingen finns män, kvinnor, ungdomar, barn i olika åldrar. En salig blandning av folk helt enkelt. Du kommer inte kunna prata på exakt samma sätt för att nå ut med ditt budskap så kraftfullt som du vill. En ungdom kanske tycker du är töntig, ett barn kanske inte förstår vad du pratar om, en pensionär kanske inte riktigt hänger med (om det till exempel är en ny teknisk pryl).
Därför måste du tänka ut vem som verkligen är din målgrupp och anpassa ditt språk och tonalitet därefter.
Så gör du en målgruppsanalys
Det finns många mallar att utgå ifrån när du ska göra en målgruppsanalys. Här kommer en början över områden du behöver fundera över:
Åldersgrupp?
Intressen?
Familjesituation?
Boendeform?
Ekonomi?
Använder mest enheten dator, surfplatta eller mobil?
Du kan inte helt säkert veta allt detta men förmodligen skapa dig en bra uppfattning om din målgrupp. Det är en mycket bra start.
Försök att se din målgrupp framför dig. Föreställ dig att din målgrupp står framför dig just nu. Hur skulle den personen se ut? Vilken miljö befinner sig personen i? Är det en person som är ensam eller omgiven av många människor? Är personen mycket ute i naturen? Har personen barn? Var brukar personen befinna sig när hon kollar på mobilen? Vad tror du?
Ja, frågorna kan bli hur många som helst när du väl börjar strukturera upp din målgrupp. Men det är otroligt värdefullt att ha en “persona” framför sig när du väl börjar fundera över din videoannons.
Kan någon av dessa ingå i din målgrupp?
Hur mycket tid har du?
När har dagens stressade människa mycket tid? Förmodligen väldigt sällan. Frågan dyker upp därför att det kan vara tidskrävande att skapa upp en videoannons. Det behöver förstås inte alltid vara så men om din videoannonsering behöver skapas av en extern part, till exempel en byrå så kommer det kosta. Du kan förstås göra hela videoannonsen själv om du har tillgång till de rätta verktygen (du kommer långt med din mobiltelefon) och har både lite kunskap och erfarenhet.
Att skapa videoannonser är tidskrävande
Det kan som sagt vara tidskrävande att skapa en videoannons. Du behöver bland annat tänka på följande:
En bild KAN fungera lika bra, men det kräver en hel del kreativitet. Du kan till exempel bara ha med några få ord i en bild som då har ett otroligt stort ansvar, nämligen att nå ut med ett budskap utan krusiduller. Bilden i sig har lika stort ansvar och behöver synka med texten till 100 procent.
Du kan tänka på de digitala stortavlorna som finns längs E4:an där budskapet måste nå ut blixtsnabbt. Reklampelare i städer kan också vara riktigt finurligt utförda, såväl uppblåsbara som stationära. Titta på dessa uppblåsbara reklampelare som gör reklam för batterier:
Var passar videoannonsering bäst, i vilka medier?
Videoannonsering passar bra i alla de större medierna, till exempel Facebook, Instagram och LinkedIn. De har dock lite olika krav vad gäller formatet och olika råd vad gäller längden. Därutöver behöver du känna till vem som är den vanligaste målgruppen så att du väljer ett medium där din målgrupp befinner sig.
Videoannonsering på Facebook
Det finns en hel del att tänka på när du ska annonsera på Facebook. Det gäller egentligen vilket medium som helst. Nedan finns därför en sammanställning av några bra länkar där du får all information du behöver för att komma igång med din videoannonsering.
Så fungerar det med videoannonser på Facebook
Här kommer en sammanställning över några länkar med mycket bra information på vad du behöver tänka på inför din videoannonsering på Facebook.
Vem är mest på Facebook och framförallt är frågan: finns just din målgrupp där?
Den frågan kan du delvis få svar på genom Internetstiftelsensom varje år kommer ut med en rapporten Svenskarna och Internet. I den kan du hitta mycket värdefull statistik om Facebook och din målgrupp
Här finns en del av Facebooks statistisk:
Som du ser på siffrorna är Facebook fortfarande ett väldigt populärt socialt medium i de flesta generationer. 90-talister är störst tätt följt av 60-, 70-, och 80-talister. Siffrorna är en spegling av att hela 54 procent av alla internetanvändare dagligen använder Facebook.
När det kommer till könsfördelning är det något fler kvinnor än män som använder Facebook. Facebook är därmed en bra plattform för videoannonser där en bred målgrupp finns.
Könsfördning bland de vanligaste sociala medierna
Videoannonsering på Instagram
Facebook äger Instagram vilket gör att du ofta ser samma videoannons på Facebook som på Instagram. Detta kan vara lite vanskligt då det inte är exakt samma målgrupp som befinner sig på Instagram.
Instagram som medium har vuxit enormt i popularitet under några år men stagnerat lite sen 2020. Titta på Instagrams statistik!
Så fungerar det med videoannonser på Instagram
Här kommer tips på två länkar med mycket bra information på vad du behöver tänka på inför din videoannonsering på Instagram.
När det kommer till Instagram visar rapporten följande statistik:
Likt Facebook dominerar 90-talister även på Instagram. Det finns två åldersgrupper som skiljer sig en del från Facebook och det är 20-,/30-talister som är betydligt färre på Instagram än Facebook. 00-talister är å andra sidan betydligt fler på Instagram än Facebook.
Statistiken som visar att 42 procent av alla pensionärer på nätet använder Instagram känns lite märklig i sammanhanget.
LinkedIn är världens största affärsnätverk. Där handlar många inlägg om kunskapsförmedling, coachande inlägg och framgångshistorier. Det som är en stor nackdel med videoannonsering på LinkedIn är att det är på tok för dyrt.
Så fungerar det med videoannonser på LinkedIn
Här kommer tips på två länkar med mycket bra information på vad du behöver tänka på inför din videoannonsering på LinkedIn.
På LinkedIn befinner sig framförallt yrkesverksamma personer som har som ambition att nätverka och bygga relationer. Där finns även personer som söker jobb som genom smarta inlägg kan göra reklam för sina kunskaper. Könsfördelningen på LinkedIn ser ut i detta diagram. BOKMÄRKE
LinkedIn visar en något annorlunda statistik jämfört med de andra sociala medierna:
Videoannonsering på TikTok
TikTok har vuxit i rasande takt. Ja, så snabbt att förrförra årets rapport (2020) om Svenskarna och Internet inte ens hann ta med statistik om TikTok. I förra årets rapport kom dock statistik med för första gången. TikTok startade 2018 och har vuxit så snabbt att den nu har gått om Google som världens mest besökta internetsida.
TikTok visar bland annat denna statistik i rapporten:
Så fungerar det med videoannonser på TikTok
Här kommer ett bra tips på en sida med mycket bra information på vad du behöver tänka på inför din videoannonsering på TikTok.
På TikTok dominerar helt klart 00-talister följt av 10-talister. Om du har en yngre målgrupp är det definitivt här du ska placera din videoannons. Eftersom TikTok går ut på att skapa videor till musik så finns det en vana att titta på just videor. Dock gäller det att skapa en videoannons som skiljer sig från de “vanliga” videorna.
Youtube har funnits sedan 2005 och ses som något slags urfader till videons digitala plattform för gemene man. Youtube är och den näst största sökmotorn vilket gör den till en mycket värdefull förmedlare av sökresultat. På Youtube hittar du alla möjliga videor, till exempel underhållande, lärande eller informativa videor. Detta gör att Youtube är en välbesökt plattform varför det kan passa väldigt bra att publicera en videoannons där.
Som du ser i stapeldiagrammet är Youtube välbesökt av i stort sett alla åldersgrupper. Det betyder att du har möjlighet att nå många på Youtube genom din videoannons. Vill du nå män så kan chansen vara som störst om du väljer att videoannonsera under en dokumentär.
Hur lång en videoannons ska vara beror lite på var du väljer att publicera den. De olika sociala medierna har olika regler för hur länge en annons visas utan att målgruppen behöver trycka på en länk/knapp för att den ska fortsätta.
Oavsett vad de olika sociala medierna säger är det alltid videoannonsens innehåll som är avgörande för hur länge någon tittar. Är den lockande, tilltalande, spännande, rolig eller informativ?
Olika tidslängder på dina videoannonser
Förutom att det är många parametrar att ta hänsyn till när du skapar din videoannons spelar längden på videon en stor roll. Generellt säger de sociala medier som denna guide presenterar: håll din videoannons så kort som möjligt.
Du har förstås möjlighet att göra långa videor på några av dessa sociala plattformar, men det ställer enorma krav på att de är bra gjorda. Du ska kunna hålla intresset vid liv under en längre stund och det är en utmaning som heter duga.
I dessa sociala medier finns det också flera sätt att videoannonsera på, till exempel kan du på TikTok annonsera via hela fem olika kampanjalternativ:
Brand Takeover
In-feed Ads
Hashtag Challenge
Branded Effects
Top Views
Här kommer en snabb sammanfattning för de tidsangivelser som gäller för videoannonsering, men även om du skulle placera en annons rent organiskt. Sammanfattningen redovisar endast annonser som placeras i deras flöden förutom Youtube som inte har flöden på samma sätt. Där får du en redovisning för annonser som du inte kan hoppa över istället.
Exempel på videoannonser på sociala medier
Eftersom det är så olika hur videoannonser hanteras på de olika sociala medierna så kommer här några exempel.
Exempel på videoannonser på Youtube
Det här är ett exempel på hur en videoannons kan se ut som du inte kan trycka bort. Du måste helt enkelt se hela annonsen innan du får se det du egentligen har sökt fram. Den här annonsen ligger på 15 sekunder så de verkar hålla sig till den längd Youtube själva rekommenderar.
Exempel på videoannonser på Facebook
Här har vi ett exempel på en annons i flödet i Facebook. Den ligger på exakt 10 sekunder vilket är något kortare än de 15 sekunder som Facebook rekommenderar. Å andra sidan ska den vara så kort som möjligt. Det du kan fundera över är de svarta ramarna som vittnar om att videoannonsen har fel format. Det ser inte helt 100 ut.
Exempel på videoannonser på TikTok
Här har vi två exempel på videoannoner i flödet på TikTok. De går att skrolla förbi. Den ena handlar om näthat vilket alltid borde fungera oavsett målgrupp. Den andra videoannonsen är från Storytel vilket man kan fundera över om TikTok är bästa stället att annonsera. 00-talister kanske inte är den ultimata målgruppen.
Vem kan göra en videoannons?
Alla som har en smart mobiltelefon kan skapa sin egen videoannons. På din mobiltelefon har du tillgång till åtminstone ett videoredigeringsverktyg som dessutom är gratis.
Om du med tiden behöver fler och mer avancerade funktioner kan du köpa andra videoredigeringsverktyg. De flesta av dessa verktyg är förhållandevis billiga och kan ligga på några hundra kronor per år. Dessutom uppdateras de då och då med nya smarta funktioner.
Gratis videoredigeringsverktyg för din mobil
Här är de två vanligaste mobilmodellerna som har gratis videoredigeringsverktyg. Den sistnämnda är en extern app som du kan ladda ned. Den är gratis, men du kan uppgradera till en betalversion (ca 200-300kr per år) som är proppfull med roliga funktioner.
Samsung
Iphone
Kinemaster
I bilden ser du att videoredigeringsverktygen i Samsung respektive Iphone ser väldigt lika ut. Förmodligen skiljer sig deras verktyg inte mycket. När du filmar på mobilen så kan du direkt markera att du vill redigera videon och de olika stöden som till exempel klippfunktionen dyker upp på skärmen.
Kinemaster är ett bland många gratisverktyg som du kan ladda ned som app. Många av dem har även betalversioner som gör att du kommer åt ytterligare fler funktioner. Kinemaster är endast ett exempel på en sådan app. I bilden ser du ett urval av funktioner som tillkommer vid en betalversion av appen.
Gratis videoredigeringsverktyg för din dator
Om du vill redigera på datorn istället så finns det en mängd gratisverktyg. Här kommer en lista:
När du ska göra din videoannons behöver du ha flera viktiga saker klart för dig. Det handlar bland annat om vilket ditt budskap ska vara, vilken din målgrupp är och var du ska placera din videoannons. Gå igenom hela lathunden inför publiceringen av din videoannons:
6. Att texta eller inte i dina videoannonser? Att texta dina videoannonser kan vara tidsödande men kan få en mycket större effekt när det kommer till att nå ut. I närmare 80% av fallen har folk inte sitt ljud på vilket gör att de inte kan hänga med i en video om den inte är textad. På Youtube har du möjlighet att texta dina videor, men det finns också andra hjälpmedel, till exempel textamig.se.